Zoeterwoude en bijen: Over nut, noodzaak en Groene Cirkel Bijenlandschap

groene cirkelHet gaat niet goed met de bij; er is sprake van hoge wintersterfte onder de honingbij. In sommige delen van de streek zijn ook wilde bijen en hommels nauwelijks meer te vinden. De oorzaak daarvan is dat nectar- en stuifmeelrijke planten en bloemen zijn verdwenen. Het is daarnaast steeds lastiger om voor bijen en hommels een geschikte nestplaats te vinden. En niet in de laatste plaats: het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

In de Groene Cirkel Bijenlandschap werken een groot aantal partijen samen: wetenschap, overheden, bedrijfsleven, beheerders van gebieden en maatschappelijke organisaties. Samen met boeren, imkers en burgers wordt gewerkt om de wintersterfte van de honingbij en achteruitgang van de wilde bij terug te dringen.

Wat doen we er tegen? Biedt de bij meer voedsel en nestgelegenheid, maak het landschap aantrekkelijker en geef het kleur en ga behoedzaam om met chemische middelen.

Bijenlandschappen zijn:

  • nodig: voor de bestuiving, nu en in de toekomst
  • nuttig: om in de toekomst honing te kunnen blijven oogsten
  • mooi en kleurrijk

Daarom heeft Zoeterwoude meegedaan het project ‘Bloemrijke bermen’. Daarom laat Zoeterwoude zich inspireren door het initiatief ‘Groene Cirkels’ van Heineken. Daarom doet BIZ Grote Polder (het bedrijventerrein) mee. Daarom worden er in de komende tijd meer initiatieven ontplooid, vanuit Zoeterwoude, vanuit de Groene Cirkel Bijenlandschap, met de campagne Bijen in de buurt. Daarom ben ik lid van de Groene Cirkel Bijenlandschap.

Met de Groene Cirkel Bijenlandschap is een structurele stap gezet om het herstel van bijenpopulaties en biodiversiteit verder door te zetten. Meer weten? Meedoen? Kijk eens op Bestuivers van EIS Kenniscentrum Insecten of van Groene Cirkels!

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.