25 september 2020
Economie Groene Hart Zoeterwoude

‘Een duurzaam bedrijventerrein loont!’ – Groene Cirkel Bijenlandschap

In 2013 is bedrijventerrein Grote Polder in Zoeterwoude gestart met het project Duurzaam ondernemen Zoeterwoude.  Het project bevatte onder meer de mogelijkheid van een scan voor individuele bedrijven om te verduurzamen. Daarnaast zijn ook voor de omgeving twee kansrijke duurzaamheidsprojecten doorgelicht:  energie en biodiversiteit.  De projecten zijn inmiddels afgerond.

Rond het thema biodiversiteit komt er een bij-zonder vervolg. Voor bierbrouwer Heineken, buurman van bedrijventerrein Grote Polder, is biodiversiteit een belangrijk onderdeel van het project Groene Cirkels. Groene Cirkels is een samenwerkingsverband van de Provincie Zuid-Holland, Heineken en Alterra.

De bij heeft in dit vervolg een speciale rol. Het is de ambitie van Groene Cirkels om zoveel mogelijk percelen ‘bij-vriendelijk’ in te richten om zo biodiversiteit te bevorderen. Bijen hebben een belangrijke rol in de bestuiving van landbouwgewassen. Zonder bestuiving,  geen oogst. Door bijensterfte is er sinds 2008 lokaal in Nederland sprake van een bestuivingstekort, met alle mogelijke  nadelige economische gevolgen voor o.m. de landbouw. Binnen Groene Cirkels is er een Groene Cirkel Bijenlandschap.

Vorig jaar december zijn er op de Grote Polder al 5000 krokusbollen geplant, geschonken door Mantel Holland en Lubbe Lisse.

Ondernemers van bedrijventerrein Grote Polder worden momenteel  met een flyer opgeroepen om mee te doen. Een duurzaam bedrijventerrein loont immers!

Ook de gemeente Zoeterwoude is betrokken, via de Stichting Land van Wijk en Wouden. Zelf ben ik betrokken via mijn penningmeesterschap van de stichting en als lid van de Groene Cirkel Bijenlandschap.

Delen:

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *