Ruimtelijke ontwikkeling, Omgevingswet en Zoeterwoude

omgevingswetOp het terrein van Ruimtelijke Ordening is veel in beweging. Te denken valt aan de Wet Vergunningverlening, Handhaving en Toezicht en de Omgevingswet.  De eerste wordt volgend jaar van kracht, de tweede moet nog het hele traject van behandeling in het parlement doorlopen en zal op zijn vroegst in 2018 in werking treden. In deze Omgevingswet komt een groot bestaande wetten geheel of gedeeltelijk samen. Dat gaat het voor u als burger en/of bedrijf eenvoudiger maken om vergunningen aan te vragen en voor de gemeentelijke overheid om vergunningen te beoordelen en te handhaven. Deze ontwikkelingen hebben uiteraard ook betekenis voor Zoeterwoude. Eerder deze maand is de Werkgroep Ruimtelijke Ordening van de raad daarover bijgepraat.

Onder deze veranderingen ligt wat mij betreft de principiële vraag: wie is de eigenaar van de fysieke leefomgeving? Is dat de overheid, met alle regels, procedures etc.? Of bent u dat, als inwoner van Zoeterwoude, of als bedrijf, gevestigd in Zoeterwoude? Waar ligt de verantwoordelijkheid bij de gemeente Zoeterwoude, en waar bij uzelf? En welk risico lopen we met elkaar als de regel er niet meer zou zijn? Voor de komende jaren is het de uitdaging om daar op een goede manier mee om te gaan.

We gaan in Zoeterwoude onder andere aan de slag met een pilot voor ons buitengebied. Bestemmingsplannen zullen onder de nieuwe Omgevingswet worden omgevormd naar een omgevingsplan. Wij gaan ervaren en ontdekken wat werken in de geest van Omgevingswet betekent voor het Bestemmingsplan Landelijk Gebied. Eerst vindt een interne inventarisatie plaats; daarna komen we bij de gemeenteraad, maar uiteraard ook bij u terug.

Een mooie thematiek voor 2015, niet voor niets het Jaar van de Ruimte.

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *