Hundertwasser in Zoeterwoude!?

Hundertwasser in Zoeterwoude!?
Swetterhage realiseert een bijzonder gebouw: het Hundertwassergebouw

Swetterhage, gevestigd in Zoeterwoude, is druk bezig om een bijzonder dagbestedingsgebouw op hun terrein te realiseren: het Hundertwasser-gebouw. Op deze woon-en leefgemeenschap (onderdeel van de Gemiva – SVG Groep) werken en wonen ruim 300 cliënten.

Het te realiseren gebouw heet ‘Ehren-Stätte der Natur’. Het dagbestedingsgebouw wordt gebouwd naar een ontwerp van Friedensreich Hundertwasser. Deze Oostenrijkse kunstenaar is bekend door zijn kleurrijke ontwerpen. Hij was voorvechter van een mens- en milieuvriendelijke bouwwijze. Hundertwasser houdt niet van rechte, strakke lijnen. Die beletten mensen om buiten de getreden paden te gaan, is zijn opvatting. Zijn ontwerpen zijn heel kleurrijk.

Waarom een Hundertwassergebouw?

De bijzondere ontwerpen van Hundertwasser sluiten goed aan op de behoeften van mensen met een verstandelijke beperking: er is sprake van een positief effect op hun welzijn. Gebruikers kunnen eenvoudiger hun weg vinden door het gebruik van natuurlijke en organische vormen. Er is veel licht, veel groen en veel kleur. Daardoor is een Hundertwassergebouw ook heel vrolijk. Hundertwasser noemde dat ‘een derde huid’.

Het is een uniek en creatief gebouw. Door het bijzondere karakter trekt het ook belangstellenden aan. Bijvoorbeeld kunst- en architectuurliefhebbers. Het gebouw zorgt ook voor verbinding met de samenleving. Bewoners van Swetterhage komen op een veilige en creatieve manier in contact met de samenleving.

Voordat het gebouw gebouwd kan worden is er nog veel geld nodig

De meerkosten van de realisatie van dit bijzondere gebouw komen niet uit zorggelden. Normaal kost het bouwen van een dagbestedingsgebouw met een dergelijke omvang ongeveer 8 miljoen euro. Gemiva SVG haalt de meerkosten van het Hundertwassergebouw bij elkaar door crowdfunding, sponsorgelden en fondsen. Die meerkosten zijn ongeveer € 2 miljoen. Pas als dat bedrag bij elkaar is, start de bouw van ‘Ehren-Stätte der Natur’.

Meer informatie is beschikbaar

Je kunt op deze speciaal voor dit project gebouwde website terecht.  Op die site worden ook allerlei mogelijkheden genoemd om een bijdrage te leveren. Bijvoorbeeld door lid te worden van de Club van 1000.
TV West heeft over het Hundertwassergebouw een documentaire gemaakt.

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.