Hundertwasser in Zoeterwoude!?

Swetterhage realiseert een bijzonder gebouw: het Hundertwassergebouw

Swetterhage, gevestigd in Zoeterwoude, is druk bezig om een bijzonder dagbestedingsgebouw op hun terrein te realiseren: het Hundertwassergebouw. Swetterhage (onderdeel van de Gemiva – SVG Groep) is een woon- en leefgemeenschap waar ruim 300 cliënten wonen, werken en recreëren.

Het te realiseren gebouw heet ‘Ehren-Stätte der Natur’. Het dagbestedingsgebouw wordt gebouwd naar een idee van Friedensreich Hundertwasser. Deze Oostenrijkse kunstenaar is bekend door zijn kleurrijke gebouwen. Hij was voorvechter van een mens- en milieuvriendelijke bouwwijze. Hundertwasser houdt niet van rechte, strakke lijnen. Die beletten mensen om buiten de getreden paden te gaan, is zijn opvatting. Zijn ontwerpen zijn heel kleurrijk.

Waarom een Hundertwassergebouw?

De bijzondere ontwerpen van Hundertwasser sluiten goed aan op de behoeften van mensen met een verstandelijke beperking: er is sprake van een positief effect op hun welzijn. Gebruikers kunnen eenvoudiger hun weg vinden door het gebruik van natuurlijke en organische vormen. Er is veel licht, veel groen en veel kleur. Daardoor is een Hundertwassergebouw ook heel vrolijk. Hundertwasser noemde dat ‘een derde huid’.

Omdat het gebouw een bijzonder gebouw is, trekt het ook belangstellenden aan. Bijvoorbeeld kunst- en architectuurliefhebbers. Bewoners van Swetterhage komen op een veilige en creatieve manier in contact met de samenleving.

Voordat het gebouw gebouwd kan worden is er nog veel geld nodig

De meerkosten van de realisatie van dit bijzondere gebouw komen niet uit zorggelden. Normaal kost het bouwen van een dagbestedingsgebouw met een dergelijke omvang ongeveer 8 miljoen euro. Gemiva SVG haalt de meerkosten van het Hundertwassergebouw bij elkaar door crowfunding, sponsorgelden en fondsen. Die meerkosten zijn ongeveer € 2 miljoen. Pas als dat bedrag bij elkaar is, start de bouw van ‘Ehren-Stätte der Natur’.

Meer informatie is beschikbaar

Je kunt terecht op de website van Gemiva. Of bekijk deze flyer.  TV West heeft over het Hundertwassergebouw een documentaire gemaakt.

Delen:
Email
Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *