Economie, Zoeterwoude

Retailvisie Leidse Regio en Dorpskern Zoeterwoude: ‘toekomstbestendig’

In het bespreekstuk ‘Retailvisie Leidse Regio’ wordt de Dorpskern van Zoeterwoude als toekomstbestendig gekwalificeerd. Dit bespreekstuk is door RMC (Retail Management Center) opgesteld voor gemeenten en ondernemers uit Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude. Op de website van Economie071 is het rapport terug te vinden, evenals enkele conclusies en aanbevelingen, die het bureau voor de Leidse regio heeft.

In het rapport van RMC is de Dorpskern van Zoeterwoude opgenomen in de detailhandelsstructuur van 2025. RMC heeft het huidige functioneren van alle winkelcentra in de regio bepaald en geeft op basis daarvan een oordeel over de toekomstbestendigheid. De Dorpskern is één van die toekomstbestendige centra.

RMC zoomt in het rapport nader in op het centrum van Zoeterwoude; klik hier voor de betreffende pagina uit het bespreekstuk. Het centrum van Zoeterwoude krijgt als typering ‘kernverzorgend centrum klein’ mee. “Juist door het aanbieden van extra service en het investeren in een aangenamer verblijfsklimaat (reeds gebeurd) heeft Zoeterwoude perspectief”, luidt de slotzin van het gedeelte in het rapport dat gaat over het centrum.

Met de constatering van toekomstbestendigheid van de Dorpskern begint het echter pas. De potentie voor het centrum zit in het lokale en dorpse karakter; meer vers en dagelijks aanbod is het advies. Er is sprake van leegstand; een dorpsplein, wat levendiger kan.

Het is de gezamenlijke uitdaging van ondernemers, eigenaren van panden, inwoners van Zoeterwoude én de gemeente om dat toekomstbestendige perspectief verder vorm te geven. En, zoals u wellicht weet, daar zijn we druk mee bezig! In eerdere blogs heb ik daar wat over verteld. Vanuit de gemeente zal dit proces faciliterend, en waar nodig ook regisserend, worden ondersteund.

Een toekomstbestendige Dorpskern is die gezamenlijke inspanning meer dan waard!

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *