Zoeterwoude: oorlog, vrede en vrijheid – 70 jaar

Gistermiddag was de première van ‘Zoeterwoude in tijd van oorlog, vrede en vrijheid’. In opdracht van het 4 en 5 mei Comité Zoeterwoude heeft Peter Versluijs deze film gemaakt. De film is binnenkort verkrijgbaar op DVD en zal vanavond, na afloop van de kranslegging, in de raadzaal worden vertoond.

Als wethouder Cultuur mocht ik, namens de Zoeterwoudse gemeenschap, het eerste exemplaar in ontvangst nemen. De film, die 70 minuten duurt, is een waardig document geworden. Een treffende mix van verhalen, foto- en filmmateriaal, van heden en verleden. Naast de reeds aanwezige monumenten in Zoeterwoude is dit een nieuw monument ter gedachtenis, of om het thema van de herdenking in 2015 te citeren: ‘Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst.’ Ik zal dit monument een plek geven in het gemeentehuis.

Na de première van de film was er, in Suetenborgh, de opening van de tentoonstelling ’70 jaar na de bevrijding’. Jan van Bemmelen opende deze tentoonstelling, die georganiseerd is door Oud Zoeterwoude. De expositie is zeker een bezoekje waard!

Eerder al, op zondag 27 april, was er de jaarlijkse herdenking Jodenvervolging in de Hooglandse Kerk in Leiden. Bij die herdenking, die telkens onder de naam ‘Blijvend gedenken’ plaatsvindt, werd dit jaar expliciet aandacht gevraagd voor Joden uit Leiden en omgeving die zijn weggevoerd en omgebracht in een vernietigingskamp. Onder hen was een Zoeterwoudse, Susanne Ikkersheim. Zelf wist ik tot op dat moment niet dat er ook een Joodse uit Zoeterwoude omgebracht is.

Herdenken en gedenken, oorlog en vrede, uitsluiting en vrijheid, thema’s die op diverse manieren langs komen in deze dagen. ‘Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst.’

Delen:

2 Replies to “Zoeterwoude: oorlog, vrede en vrijheid – 70 jaar”

  1. Van uit Canada moet ik wel zeggen, dat sommigen heel veel werk doen aan deze website, wij zijn al sinds 1952 niet meer in Nederland en was 18 jaar toen, maar ziet nog graag terug naar die jaren , keep up de good work!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.