Jaar van de Ruimte 2015 en Zoeterwoude (2)

Wie maakt Nederland? Dat is de vraag die centraal staat in het Jaar van de Ruimte, dat vorige week officieel van start is gegaan. Er wordt een dialoog over de ruimtelijke ontwikkeling van ons land gevoerd. Diverse activiteiten vinden plaats en als basis ligt er een document met als titel Maak ruimte.

De centrale vraag ‘Wie maakt Nederland?’ haakt onmiddellijk aan één van de elementen die ik vorige keer in mijn blog noemde naar aanleiding van het Zoeterwoudse beleidsplan voor de leefomgeving. De fysieke leefomgeving is eigendom van de burgers en bedrijven, niet van de gemeente. Dit lijkt een logische constatering, maar hoe vaak knellen de verhoudingen tussen eigendomsrechten en regels op het gebied van ruimtelijke ordening niet, om maar eens een voorbeeld te noemen. Het is dan ook niet voor niets dat in de Omgevingswet, die overigens nog behandeld moet worden in het parlement en naar verwachting op zijn vroegst in 2018 wet wordt, de regelgeving stevig wordt ingeperkt.

Binnen de fysieke leefomgeving dient het belang van alle gebruikers zo goed mogelijk te worden gediend. Die belangen kunnen behoorlijk tegenstrijdig zijn. Wat voor de één essentieel is, is voor de ander van ondergeschikt belang. En waar er enerzijds een roep is om deregulering en een terugtredende overheid, bestaat op het moment dat er sprake is van een incident, de neiging om alle mogelijke risico’s dicht te regelen. In het algemeen kan gesteld worden dat de overheid, ook de gemeente Zoeterwoude dus, vooral een taak heeft als het gaat om de veiligheid, volksgezondheid en leefbaarheid. En wanneer ligt de verantwoordelijkheid bij de gemeente en waar bij de burgers zelf?

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *