Zoeterwoude, boerenkaas en Slow Food

Woensdag 10 december is het ‘Terre Madre dag 2014’, de verjaardag van Slow Food. Slow Food is een internationale beweging voor ecogastronomie: voedsel moet puur en eerlijk, maar ook lekker zijn. Slow Food stimuleert wereldwijd landbouw van hoge kwaliteit en grote diversiteit.Slow Food verbindt lokale producenten die op een authentieke wijze hun product verbouwen en/of produceren.

Zoeterwoude heeft een bijzondere link met Slow Food, via, hoe kan het haast ook anders, kaas. En wel via de BoerenGoudse Oplegkaas.  Er zijn nog slechts 2 producenten in Nederland, die de kaas nog op de traditionele manier maken; een daarvan is gevestigd in Zoeterwoude. Slow Food heeft de Boeren Goudse Oplegkaas opgenomen op een lijst van (bijna verdwenen) ambachtelijke producten.

Over de verschillende boerenkaasmakers in Zoeterwoude is overigens in het boekje De Zoeterwoudse boerenkaasmakers meer te lezen. Daarin staan trouwens ook verhalen over de omgeving van het dorp en de geschiedenis, zowel van het dorp als van de boerderijbouw. Ook de rol die de kaasmakers hebben als het gaat om recreatie in dit gedeelte van het Groene Hart komt ter sprake.

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *