Over onderstroom en duurzaamheid

yes wiekenIn de afgelopen weken kwamen verschillende thema’s langs. Eén van deze onderwerpen is de Omgevingswet, die naar verwachting in 2018 in werking treedt en een aantal andere wetten op het gebied van ruimtelijke ordening gaat vervangen. Nieuwe wetgeving, die gepaard gaat met deregulering, werken vanuit vertrouwen, kortom een verandering die het nodige met zich meebrengt. Hierover in een volgende blog meer. Nu aandacht voor twee andere thema’s die de afgelopen weken om aandacht vroegen: onderstroom en duurzaamheid.

De colleges uit de Leidse regio komen regelmatig bij elkaar tijdens lunchbijeenkomsten. In oktober was de beurt aan Zoeterwoude om de bijeenkomst te organiseren. Tijdens de vorige bijeenkomst was afgesproken dat door de verschillende gemeenten een onderwerp zou worden aangedragen. Naast verschillende inhoudelijke thema’s had Zoeterwoude de ‘onderstroom’ geagendeerd. Als het gaat om samenwerking komt er van alles aan bod: inhoud, processen, procedures etc. Maar er zijn ook altijd zaken, die ‘onder tafel blijven’: elementen, die wel een rol spelen, die niet uitgesproken, maar wel ervaren worden. Niet altijd hoeft alles ter sprake worden gebracht, maar als ze samenwerking negatief beïnvloeden is dat wat mij betreft wel raadzaam. Er kan heel veel ‘onder tafel blijven’; het kan dan gaan over beelden die gemeenten van elkaar hebben, onuitgesproken opvattingen of vooroordelen, of zaken die voortvloeien uit organisatorische omstandigheden. Een kleine gemeente kan immers soms sneller schakelen dan een grote. Tijdens de lunchbijeenkomst werd er er door de Leidse regiobestuurders in ieder geval een aantal opvattingen op tafel gelegd en besproken. En dat is winst!

Op de Dag van de Duurzaamheid, vrijdag 10 oktober, was er naast de bijeenkomst die de gemeente Zoeterwoude organiseerde onder de titel ‘Samenwerken aan lokale initiatieven’, ook het startschot voor de realisatie van Windpark Barrepolder. Heineken Zoeterwoude heeft als streven om in 2020 klimaatneutraal te functioneren. Het plaatsen van een viertal windturbines, die voor 40% in de energievoorziening van de brouwerij gaan voorzien, levert daarbij een behoorlijke bijdrage. Met de slogan ‘Yes, wieken’ op de eeuwenoude Barremolen werd het startschot gegeven. Neem eens een kijkje op de website Groene Cirkels. Daar is meer informatie te vinden over het streven van Heineken naar een klimaatneutrale brouwerij, een duurzame circulaire economie én een aangename leefomgeving in de regio Zoeterwoude.

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.