Verbindend verantwoordelijk dichtbij

Vorige keer haakte ik in mijn blog ‘Verderweg en verantwoordelijk’ aan bij de titel van het coalitieakkoord, dat inmiddels ook is vertaald in een collegeprogramma. Het collegeprogramma ‘Dichtbij en verantwoordelijk’ werd in het Open Huis van september door de gemeenteraad van Zoeterwoude besproken. Zoals te verwachten was er op de inhoud van het programma door de coalitiefracties niet veel aan te merken.

Bij de discussie was een mystery burger aanwezig, die in een column op de site site van Binnenlands Bestuur verslag deed. Los van het feit dat namen in het het artikel niet goed zijn weergegeven, is het wel leerzaam en fascinerend om een verslag van dat deel van de vergadering door de bril van een buitenstaander te lezen. Op het gebied van verbindend besturen is nog wel wat te doen. Verbindend besturen in samenspraak met burgers en bedrijven is een kernpunt uit het coalitieakkoord.

Als het gaat over verbindend besturen: voor je het weet is het een containerbegrip. En is niet meer duidelijk wat je ermee bedoelt. Dat heeft te maken met dichtbij, maar ook met verantwoordelijk. Wie is waar verantwoordelijk? Wat kun je als burger of bedrijf van de gemeente verwachten? Hoe leg ik verbindingen? Of, hoe pakt verbindend besturen uit in en voor de participatiemaatschappij, om dat pleonasme nog maar eens te noemen? Over die participatiemaatschappij heb ik het binnenkort zeker nog eens, of zelfs meerdere keren. In de maatschappij participeer je per definitie, vandaar een pleonasme. Belangrijker is de vraag hoe participeer ik als overheid in de samenleving. Met welke houding? En vanuit welk perspectief? Daar gaat het om bij verbindend besturen.

Wat verwacht u van verbindend besturen? Of juist misschien: wat niet? Hoe ziet u de rol van zowel gemeentebestuur, als uzelf daarbij? En welke wensen en ideeën heeft u als burger zelf. Als het gaat om wonen, zorg en welzijn voor senioren en kwetsbare groepen in Zoeterwoude helpt Burgermove daarbij een handje. Ik ben in ieder geval geïnteresseerd naar de uitkomsten.

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *